Contact: 088-2004400

Ellen Hoog in het Financieel DagbladEllen Hoog (31) stopte na 24 jaar met hockeyen. Gas terugnemen is echter niets voor haar. "Mijn leven gaat snel. Ik sta altijd aan." 

Gestopt in mei, getrouwd in juni, geland in juli. Bijna geland. “Eigenlijk zit ik nog steeds op een wolkje”, lacht Hoog. “De afgelopen tijd was zo mooi en liefdevol; fantastisch! Ik had anderhalf jaar uitgekeken naar de bruiloft en ineens was het zover. We waren een lang weekend met z’n zestigen in Toscane. Er hing een sfeer als op trainingskamp. Dat schoolreisjesgevoel van samen in het buitenland zijn. Veel energie en flauwe grappen.”

Hoog mist dát tot nu toe het meest van het hockey. “Maar ook het investeren in elkaar en het teamproces. Je leert iedereen goed kennen, wordt heel close. Gekkigheid hoort daarbij. Ik was een van de gangmakers. Er moet lol zijn. Als het even stil of gespannen was, maakte ik een grap, deed een dansje of zong een liedje. Ik haalde ook graag introverte ploeggenoten uit hun comfortzone.”


MERCEDES-BENZ & ELLEN HOOG
Ellen Hoog en Mercedes-Benz dealer Gomes Noord-Holland B.V. sloten in mei een sponsorovereenkomst voor een
halfjaar met een optie voor nog een halfjaar. Tijdens de samenwerking rijdt de ex-hockeyster elke twee maanden in een andere Mercedes-Benz. Hoog begon met de Mercedes GLA. “Ik had nog nooit Mercedes gereden. Ik vind het een top auto! De Mercedes GLA is stijlvol, stoer, ergens ook wel vrouwelijk en hij rijdt hartstikke lekker. Ik voel me er heerlijk in. Ik heb aardig wat kilometers gemaakt, want ik ben onder meer naar Italië gereden.” “Ik kreeg overal reacties. Toen ik ‘m had opgehaald en bij mijn huis parkeerde, kwam mijn buurman net naar buiten. ‘Zooo, mooie auto!’, riep hij. Ook op de club reageerden veel mensen positief op
de auto. Onze teammanager had net een Mercedes GLC gekocht en zei: ‘misschien had ik toch die van jou moeten nemen. Die
past nóg beter bij me’.”  


FASCINATIE VOOR TV
Energie heeft ze genoeg, plannen nog meer. “Ik ga met Naomi van As en Kim Lammers hockeykamp geven. En in augustus ben ik analyticus bij de NOS tijdens het EK hockey. Bijzonder om zo toch een beetje bij het team te zijn. Daarnaast wil ik ‘iets’ voor televisie gaan doen. Ik presenteerde vorig jaar het RTL 7-programma Nederlands Ruigste en dat smaakte meteen naar meer. Ik heb die fascinatie voor tv altijd gehad. Misschien omdat je, net als met hockey, onder druk moet presteren.”


Hoog keek tijdens haar sportcarrière voortdurend over schuttingen. Altijd nieuwsgierig, steeds geïnteresseerd in nieuwe uitdagingen. “Ik vind gewoon veel dingen leuk. Ik heb twee boeken geschreven en een eigen voedingslijn opgezet, maar een fulltime baan naast hockeyen kon niet. In het jaar van de Olympische Spelen trainden we tien keer per week en hadden we
ook nog een wedstrijd.


GEEN MEGASALARIS
Ze stipt het belang van sponsors aan voor haar loopbaan. “Nike sponsorde mijn hockey schoenen, Ritual mijn hockeysticks. Dat heb je echt nodig. Met hockeyen verdien je geen megasalaris. Ik ben mijn club er altijd dankbaar voor geweest, maar de meeste mensen zouden schrikken van het bedrag. Je hockeyt vooral voor de eer en je vaderland. Dus dan is het wel lekker als je een paar gave sponsors hebt.” Hoog hoefde dan ook niet na te denken toen Mercedes-Benz zich meldde. “Ik vond dat altijd een heel mooi merk en de laatste jaren is Mercedes nóg stijlvoller geworden. Ik zie steeds mooiere modellen. De combinatie van dat stoere

en stijlvolle van Mercedes-Benz is heel mooi. Of dat bij mij past? Haha, nou dat kunnen anderen beter zeggen. Ik denk wel dat ik, net als Mercedes-Benz, stoer en pittig ben. Ik houd niet van traagheid, mijn leven gaat snel. Ik sta constant aan.”


TENNISLES MET NAOMI
Momenteel zit Hoog vol in de fase van nieuwe sporten ontdekken. “Ik wil weten wat ik nog meer leuk vind en ga op tennisles met Naomi. Laatst hebben we ons eerste potje gespeeld. Alleen maar gelachen natuurlijk. We moeten er even inkomen, want het was echt nog niet best. Ik ga ook twee keer per week rennen en krachttraining doen. Oh ja, en squashen!” Vorig jaar, voor de Olympische Spelen in Rio, wist ze al dat ze haar interlandloopbaan wilde beëindigen. Ze deed dat met zilver. Daarna haar
laatste seizoen bij Amsterdam met een verloren eindstrijd tegen Den Bosch om de landstitel als laatste wapenfeit.


“Wat het allerlekkerst is van niet meer hockeyen? Misschien dat ik meer ontspannen ben. Topsporter ben je 24/7, op het veld én thuis. Altijd is er die druk om te presteren. Als we vakantie hadden, ging ik elke dag sporten om fit te blijven. Ik wilde ook elke nacht 9 uur slapen. Lukte dat niet, wilde ik overdag nog een uur liggen. En ging ik een avond wijntjes drinken, wilde ik de volgende ochtend meteen weer sporten. Nu moet het allemaal niet meer. Als ik een keer geen zin heb om te sporten, doe ik het niet. Ik heb daar nu ook geen schuldgevoel meer over.”