• Personenwagens
  • Bedrijfswagens
  • Trucks
  •  


Verdrietig, maar vooral met heel veel dankbaarheid voor de persoon die hij was, delen wij dat Tinus Gomes op 89-jarige leeftijd te Warmenhuizen is overleden. Als mede-grondlegger van Gomes Noord-Holland B.V. is hij van onschatbare waarde geweest. Tinus, een markante persoonlijkheid met humor, zal altijd herinnerd worden als degene die niet alleen een warme sfeer creëerde voor zijn gewaardeerde personeel en klanten, maar ook een blijvende indruk achterliet in de harten van velen.


Tinus Gomes
31 oktober 1934 - 10 maart 2024


Martinus ‘Tinus’ Gomes is overleden. Tot op het laatst was hij betrokken bij de Noord-Hollandse Mercedes-dynastie Gomes. ‘Deze man was in zijn vak een topper’.

 WARMENHUIZEN – Vorige week verkocht Mercedes-dealer Gomes nog tien trekkers aan het internationale transportbedrijf Albert Keizer in Zaandam. Meteen belde de verkoper nog even met ‘ome Tinus’ over de deal. Hij wist dat die zou glimmen van trots. Want hij was de aartsvader van het huidige Gomes Noord-Holland dat in Nederland bijna een kwart van alle Mercedes-trucks verkoopt, naast inmiddels ook bedrijf- en personenwagens met vestigingen in de hele provincie. En de allereerste klant was in 1965 toevallig ook Albert Keijzer dat toen vier trekker bestelde.

Jarenlang leidde Tinus samen met zijn broer Piet vanuit Warmenhuizen het bedrijf. Tinus deed het dealerschap van Mercedes, Piet het transportbedrijf. Nadat het transportbedrijf werd verkoop aan Bakker Texel werd alle expansie gericht op het dealerschap waar Tinus’ neef Peter Gomes nu de algemeen directeur is. “Toen Tinus in 1972 het dealerschap van Mercedes trucks verkreeg, waren er nog 54 dealers in Nederland. Nu zijn er nog maar acht, waarvan wij een marktaandeel hebben van 23 procent in Nederland.” Zijn vader en ome Tinus konden volgens Peter geweldig met elkaar samenwerken. Tinus was twee jaar ouder, maar alles werd in overleg gedaan. Ook na hun pensioen bleven ze zich met het bedrijf bezighouden, zij het op de achtergrond. “Als ondernemer ben je nooit klaar”, omschrijft Peter die passie. Piet leeft nog altijd. Tinus overleed 10 maart 2024 in Warmenhuizen op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Tinus en zijn vrouw Marian hadden geen kinderen.

Groenteveiling

Tinus werd in 1934 geboren als zoon van een kleine garagehouder en transporteur in Alkmaar. Toen hij twee jaar oud was, verhuisde het gezin van uiteindelijk vier kinderen naar Warmenhuizen. Daar was een stuk grond gekocht, waarop een nieuwe garage werd gezet. Er werd vooral groente vervoerd van de tuinders naar de veiling. Er was één truck die in de oorlogsjaren uit elkaar werd gehaald en op drie adressen in veiligheid werd gebracht om te voorkomen dat de Duitsers die in beslag zouden nemen. Als garagebedrijf kon Arie toch zijn geld blijven verdienen. 

Tijdens de wederopbouwperiode groeide zowel het garage- als het transportbedrijf. Tinus en Piet zaten vanaf 17de jaar zelf achter het stuur van de trucks met een vermogen van amper 155 pk – ‘met tien tot vijftien kilometer per uur over de Alpen naar Italië’. Peter Gomes: “Er is een foto dat we in de wagen gewoon overnachtten op het Sint Pietersplein in het centrum van Rome. Toen kon dat nog.” Een van de grote opdrachtgevers was de groothandel Begro. 

Mercedessen

Al gauw werd voor het nationaal en internationaal transport overgeschakeld op Duitse trucks. Eerst waren dat Krupps, toen Henschels en uiteindelijk Mercedessen. Gomes groeide uit tot een bedrijf van 24 vrachtauto’s die goederen vanuit Noord-Holland over heel Europa transporteerden. In 1970 overleed Arie Gomes. Zijn twee zonen werden twee jaar later de officiële dealer van Mercedes-Benz Trucks in Noord-Holland. Klanten stroomden toe, naast Albert Keijzer ook grote transportbedrijven zoals Spaansen in Winkel, Simon Loos in Wognum en Zandbergen in Limmen.

Tinus Gomes was een slim verkoper. En hij wist klanten aan zich te binden. Zijn parool was: ‘mobiliteit is onze passie, klanten voor het leven onze missie’. Op de site Vrienden van A. Gomes-transport komt hij naar voren als een mensenmens die af en toe heel direct kon zijn maar voor iedereen het hart op de goede plek had. Arie Spaansen schreef: ‘Respect voor deze man. Wij hebben zo’n heel beetje van alles meegemaakt, mooie zaken maar ook wel eens moeilijke dingen. Maar hoe het ook ging, deze man was in zijn vak een topper.’

In 2007 nam Tinus als contactpersoon van de grote klanten afscheid. Stapje voor stapje trok hij zich daarna terug uit het bedrijf. Peter Gomes kreeg de leiding en wist het bedrijf ook dankzij enkele spectaculaire overnames het dealerbedrijf uit te breiden tot een ondernemen ‘van Texel tot Ouderijn’. Tinus’ levenwerk is vitaler dan ooit.

Bron: Peter de Waard, NHD (Noordhollandsdagblad)   

 

Waar bent u naar op zoek?