• Personenwagens
  • Bedrijfswagens
  • Trucks

Zo vader, zo zoon?

  •  

Zo vader, zo zoon?

 

Hoe is dat nou? Als je beiden houdt van waterpolo. Dat je beiden voorkeur hebt voor personenauto’s met verbrandingsmotoren. En dat je bovendien allebei werkzaam bent als monteur binnen vestiging Zaandam. Volgens Jan-Willem en zoon Jur gaat dat prima samen.

Eerste monteur Jan-Willem begon zijn werk bij Mercedes dertig jaar geleden in Beverwijk. Als stagiair, toen het nog Centraal heette. Na het vervullen van zijn dienstplicht is hij er nooit meer weggegaan: “Ik begon met het wisselen van banden en het geven van onderhoudsbeurten. Daarna leerde ik diagnoses stellen en andersoortige reparaties verrichten. Toen ik begon, waren er eigenlijk maar drie typen Mercedes, inmiddels zijn het er zo’n vijfendertig. Vroeger kende ik de aanhaalmomenten van allerlei bouten en moeren uit mijn hoofd. Tegenwoordig is dat niet meer te onthouden.” Per 1 januari 2022 is Jan-Willem als eerste monteur actief bij Gomes in Zaandam. Het praatje zoals hij had met vaste klanten in Beverwijk mist hij nog wel eens: “Maar er zijn gelukkig ook oude klanten die nog steeds even in de werkplaats komen om gedag te zeggen.”

'Personenauto’s hebben mij altijd getrokken vanwege de vooruitstrevendheid’

Kitten

Of het nu gaat om een oude compacte A 150 Classic of een recente dikke E 63 S, voor Jan-Willem zit de uitdaging telkens in de techniek: “Personenauto’s hebben mij altijd getrokken vanwege de vooruitstrevendheid. Denk alleen al aan alle actieve veiligheidssystemen van tegenwoordig. Een ding waar ik al heel lang goed in ben? Ramen vervangen en kitten. Veel collega’s durven dit vaak niet uit angst voor lekkage. Hoe ik als petrolhead aankijk tegen de steeds verdergaande elektrificering bij Mercedes? Ja, het sleutelen aan brandstofmotoren gaat over. Toch merk ik dat ik nog heel veel van mijn kennis en vaardigheden op dat gebied aan jonge collega’s weet over te dragen. Kortom, ik hou het hier zeker nog een tijdje vol. Iets anders zoek ik sowieso niet, ik ben geen jobhopper en heb alle vertrouwen in Gomes. Het is echt een plezierige en warme organisatie.”

Petrolhead

Wie aan de twintigjarige Jur, eerste autotechnicus binnen vestiging Zaandam, vraagt of hij op zijn vader lijkt, krijgt direct antwoord: “Ja, ik ben net zo eigenwijs als mijn vader. Hoewel, mijn vader werkt misschien meer uit handleidingen. Ik ben meer van zelf uitvinden hoe iets zit. Daarom zal ik ook niet snel samen met Jan-Willem, op het werk is hij een collega en thuis is hij gewoon papa, aan dezelfde klus werken. Ik heb hier genoeg collega’s die ook behulpzaam zijn als ik een vraag heb. Men is hier erg aardig, sociaal en collegiaal allemaal.” Jur werkt vier dagen in de week en gaat één dag naar school. Zijn BBL niveau 3 eerste autotechnicus heeft hij bijna afgerond en dan plakt hij er nog een jaar niveau 4 technisch specialist aan vast: “Je weet dan meer, kunt dan meer. Dat vind ik het mooie aan dit werk. En dat geen dag hetzelfde is. Mijn werkorders zijn iedere keer een verrassing.”

‘Ja, ik ben net zo eigenwijs als mijn vader’

Tikje

Vooralsnog loopt Jur nog niet erg warm voor de voortschrijdende elektrificering in de werkplaats. Veel liever luistert hij aandachtig waar nou dat tikje in een motorblok vandaan komt: “Daarom hoop ik ook dat de ontwikkelingen op het gebied van waterstof door blijven gaan. Elektrificering vind ik niet zo spannend en daarbij ook best nog wel lastig. Motorgeluid daar hou ik van!” Nu beginnen de ogen van Jur te fonkelen: “Kijk, als hobby heb ik een Toyota Starlet uit 1992. Het 1.3 blok heb ik volledig gereviseerd en daar heb ik vervolgens een turbo opgezet. Met een gewicht van 700 kilo en een vermogen van 150 pk gaat dat als een raket. Als je diep in mijn hart kijkt, is dat het liefste wat ik ooit nog zou willen gaan doen. Meer leren op het gebied van tuning en misschien daar ooit nog een eigen bedrijf in beginnen. Maar, dat is puur toekomstmuziek hoor.”

Vacatures bij Gomes Mercedes-Benz

Leuk afwisselend werk, uitdagende opdrachten, of een beloning waar je elke maand blij van wordt? Bij Gomes hoef je niet te kiezen. Werken bij Gomes is werken met het premium merk Mercedes-Benz aan personenwagen, bedrijfswagens en trucks. Kijk vacatures als autotechnicus, meewerkend voorman, serviceadviseur en meer op werkbijgomes.nl

 

Waar bent u naar op zoek?